Skip to content

Защо предпочитам да си купя таблет вместо лаптоп?

октомври 14, 2012

На този въпрос не намерих отговор в мрежата и реших да напиша статия за какво лично на мен ми допада идеята да си закупя таблет, а не лаптоп. Някои от вас може би имат противоречиви нагласи спрямо тези устройства, но всеки би могъл сам да реши за себе си, кое устройство ще му е най-изгодното относно цена и функционалност естествено.

В началото при търсенията ми попаднах на много мнения и коментари, които изтъкваха плюсовете на марковите устройства, за които пиша (не лаптоп), но за тях, освен интересни цени рядко попадах на параметри, които „да ми вземат дъха“. Обикновено цените им са доста височки, за разлика от по-малко известните им аналози, а като технически характеристики рядко имаха нещо повече, че и в някои случаи дори липсваха от екстрите.

Най-интересните модели от не толкова известните марки ми се сториха тези, които предлагат едновременно да ползваш своя таблет и като телефон. Това естествено е супер особено когато устройството е по-малко (примерно 7 инча), така може да си го носиш в джоба и освен, че ще го ползвате за работа и каквото се сетите ще може да се обаждате и на близките си или по бизнеса ви, който развивате.

Какво ме кара да закупя едното от устройствата, а не другото?

Първата причина е, че таблета е много по-компактен и лесно мога да си го нося навсякъде с мен, за разлика от лаптопа, който винаги ми е заемал много място и функциите му са същите ако се сравнят подобни по технически характеристики устройства.

Втората причина е тъч-скрийна. Не ми трябва клавиатура и още куп кабели, за да започна да работя или пък да изгледам клип, който искам да видя. Бързо се преминава към работа без много усложнения, а времето ми е ценно. Ако го държа в джоба си колко време ще ми трябва да проверя нещо в интернет? Отговорът мисля, че е ясен, само няколко секунди.

На практика двете устройства са почти еднакви ако са с една и съща операционна система с разликата, че на едното му липсват някои „атрибути“, които се оказва, че са излишни ако можем с няколко натискания по екрана да свършим работа, която би ни отнела поне 2-3 минути в подготовка ако я правим на другото устройство. Тези, които са свикнали със старомодната клавиатура също могат да ползват таблета си с подобна, които се предлагат в специални калъфи за пренос или пък могат да носят със себе си силиконова такава, която се сгъва или навива и не заема място.

Въпреки, че цените на марковите устройства са по-високи те имат някои свои предимства. На първо място почти няма голямо населено място, в което да няма специализиран сервиз за тях, но за части май все още не може да се каже, че имат в наличност като се има предвид, че тепърва те се утвърждават на пазара и сравнително от скоро са в продажба. Второто им предимство е, че са преминали известни тестове и компанията, за да потвърди своя качествен контрол няма да се изложи и да пусне продукт, който може да има дефекти или пък трудно да се работи с него. До тук за марковите, друго не се сещам в момента. Ако някой има нещо да каже може да се включи в коментарите.

Китайски таблет? Защо не? Напук на всички твърдения и разни коментари много от новите произведени устройства се правят именно в Китай. Почти всяко подобно устройство излиза от тази страна било то марково или не (не изключваме и лаптопите). Техните брандове (компании и марки) вече се утвърждават и стават популярни в целия свят. Няма да споменаваме точни марки и модели, за да не им правим реклама, но качествените продукти от новите фирми също са факт. Освен, че ценово те са конкурентни, техническите им параметри също са добри, но естествено няма как да искаме да си купим някой таблет за 80 лева (нов) и той да е върхово постижение на новите технологии. По-високите цени са продиктувани от по-скъпите материали и естествено разработки за това не първо те трябва да се гледат, а стойността им спрямо качествата и работата, която очаквате да извършвате с тях.

Защо предпочитам единия технологичен продукт пред другия ви стана ясно, но все пак всеки си има своята визия и решенията си взема сам.

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: